Cash in de kerk

Cash in de kerk

Zanger en rasverteller Alex Vissering en rapper/ tekstschrijver Olaf Vos brengen een liedjesprogramma in het Gronings rond een van hun favoriete artiesten, Johnny Cash. Met Ludolf Heikens op het Hinszorgel van Midwolda.

De wereld van het orgel en de wereld van ‘Grunneger Laidjes’: het lijken twee uitersten, maar in Midwolda komen ze bij elkaar. En dat is te danken aan de geliefde Groningse zanger en liedjesmaker Alex Vissering en de orgelcommissie van Midwolda, die de handen ineengeslagen hebben om een unieke voorstelling samen te stellen rondom de Amerikaanse countryzanger – ‘the Man in Black’ – Johnny Cash. Vissering zingt en vertelt, en Midwolda’s eigen organist Ludolf Heikens speelt op het orgel.

Samen nemen zij het publiek mee op reis naar de wereld van Johnny Cash, in boeiende verhalen en in songs. En Vissering zou Vissering niet zijn als hij daar niet nóg een speciale twist aan gaf: hij zingt de typische countrysongs in een prachtige Groningse vertaling, gemaakt door singer-songwriter en taalvirtuoos Olaf Vos, o.a. bekend van RTV Noord. Olaf Vos is zelf ter plekke aanwezig; zijn eigen band Vandestraat zorgt, samen met het orgel, voor de muzikale begeleiding bij dit bijzondere concert.

Voor organist Ludolf Heikens is het een primeur: al spelend op het prachtige Hinszorgel van Midwolda is hij vandaag zowaar even ‘lid van de band’ en dat maakt dit de perfecte blend van twee mooie werelden. En natuurlijk grijpt Heikens deze kans ook aan om het publiek te laten proeven van de orgelmuziek, met een paar echte highlights uit de orgelcultuur.

Streekproducten
Naast de overvloed aan bijzondere muziek valt er deze middag nog meer te genieten: in samenwerking met Dorpsbelangen Midwolda presenteren verschillende lokale ondernemers in kraampjes hun eigen streekproducten in de kerk. Van Groningse lekkernijen tot leuke souvenirs.

Alex Vissering
Alex Vissering (1955) is tekstschrijver, liedjesmaker, zanger, hobbyfotograaf, groot natuurliefhebber en na ruim 18 jaar muskusrattenvanger bij de provincie Groningen, sinds 1 november 2011 communicatiemedewerker bij waterschap Hunze en Aa’s. Alex speelde vanaf zijn 15e jaar in verschillende bandjes. Hij zingt voornamelijk in het Gronings en maakte deel uit van de groepen Törf, Woody Wiss, Nameless, Hollywood Horseshit, Vrizze Wichter en Fisherman’s Ring. Naast het optreden als zanger en het maken van vele cd’s was hij 17 jaar actief als presentator van RTV Noord. In 2007 werd Alex bekroond met de Gebroeders Hesse Penning en in 2010 met de K. ter Laan Prijs voor zijn verdiensten op het gebied van de Groninger taal en cultuur.
www.alexvissering.nl

Ludolf Heikens
Heikens (1971) is de organist titulair van het Hinszorgel in Midwolda. Daarnaast is Heikens werkzaam bij het Organeum in het Duitse Weener. In die functie organiseert en leidt hij orgelexcursies in de gehele Eems-Dollard-regio; tevens verzorgt hij de rondleidingen in het gebouw van het Organeum, dat een grote collectie historische muziekinstrumenten bergt. In de kerk van Midwolda geeft Heikens regelmatig orgeldemonstraties aan groepen.

Olaf Vos en Vandestraat
Olaf Vos (Meedhuizen, 2 februari 1972) is een Nederlands taaldeskundige, singer-songwriter en presentator. Hij was in 2006 de oprichter van de bekende Groninger rapgroep Bond tegen Harries en presenteert het taalprogramma Grunnegers op RTV Noord.

De band Vandestraat werd in 2016 opgericht en biedt een pakkende mix van bestaande muziek en Groningstalige teksten. Vandestraat heeft geen enkele pretenties en waait zo als een frisse wind door de Groninger muziekscene. Leden van Bond tegen Harries en de Containers 3.0 brengen liedjes van onder andere Michael Jackson, Bruno Mars, Pitbull en 50 Cent met humor en ‘tröts’.

Het Hinszorgel in Midwolda
Het orgel in de Nederlandse Hervormde kerk van Midwolda stamt uit 1772 en werd gebouwd door orgelmaker Albertus Antoni Hinsz. Het heeft 33 registers verdeeld over 2 klavieren en pedaal. Het was destijds en is nog steeds het grootste orgel dat in een dorpskerk werd geplaatst. Nog steeds heeft het orgel een enorme uitstraling. Doordat het door de eeuwen heen geheel bewaard is gebleven en goed is onderhouden heeft het zijn prachtige klankrijkdom behouden. Het orgel heeft liefelijke fluiten en welluidende prestanten die klinken als violen. Verder klinken er warme, dragende tonen, trompetten en fagotten. Het orgel bezit alle kenmerken om een 18e-eeuws orkest na te bootsen. Nagenoeg alle pijpen stammen uit 1772, het orgel is nog volledig authentiek.
www.hintsorgelmidwolda.nl