Toolbox - Pik een graantje mee

Deze webpagina is de Graanrepubliek Toolbox voor het Oldambt. Een verzameling inspiratie, informatie, teksten, foto's en videomateriaal die je kunt gebruiken. Hiermee kan je het beeld/imago "De Graanrepubliek Oldambt" kracht bij te zetten en laat je ook zien dat je als ondernemer onderdeel van De Graanrepubliek uitmaakt of geeft je als pers achtergrondinformatie en/of ondersteunend materiaal. De teksten zijn er in verschillende lengtes en kunnen (met vermelding van de auteur) vrij in je eigen uitingen worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor het rechtenvrije fotomateriaal en verwijzing naar (gratis te gebruiken) fotodatabanken en informatie over fotogebruik. Deze toolbox zullen we (Marketing Oldambt) bijhouden en aanvullen met nieuw materiaal.


Graanpromotie

We zijn inmiddels al een tijdje bezig om regio Oldambt meer en meer als "De Graanpubliek" (in Duits Die Holländische Kornkammer) te promoten. Veel ondernemers in Oldambt ondersteunen dit en uiten dit op allerlei verschillende manieren. Dat is fantastisch, want zo ondersteunt het aanbod de promotie en vice versa.

Graanfacts

 • Oldambt is feitelijk (nu nog) de graanrepubliek met het grootste graanareaal van Nederland
 • De landbouwbedrijven in Oldambt hebben veruit het grootste oppervlak graanteelt per bedrijf. Het gemiddelde is 69 hectare per bedrijf.
 • Het populaire boek van Frank Westerman is ook in het Duits vertaald als ‘Das Getreideparadies’
 • Het standbeeld van Sicco Mansholt staat in Blauwestad
 • Rijst en mais vallen ook onder graansoorten, net als bijvoorbeeld rogge, gerst, haver en quinoa
 • De graanoogst vindt jaarlijks in augustus plaats.
 • Graan en aardappelen worden beschouwd als de belangrijkste basisvoedingsmiddelen.

 

 

 • Veel van de prachtige oude herenboerderijen staan nog steeds te pronken in Oldambt.
 • Het enige vliegveld van de provincie Groningen ligt in Oostwold. Dit komt ook door het graan – vroeger werden de velden ingezaaid en besproeid met vliegtuigen.
 • Oldambt is de enige gemeente in Nederland, waarin een communistische partij in de Gemeenteraad zetelt.
 • Een deel van de graanvelden is in het begin van deze eeuw onder water gezet. Hierdoor is een meer ontstaan zo groot als het Sneekermeer: het Oldambtmeer.

Golvend Graan en Kabbelend Water

"Geniet van de schilderachtige natuur met de mooie kilometerslange landschappen. Vooral in de lente springen de korenvelden in het oog. Kort en groen in het voorjaar, in de zomer lang en geel, waaien de stelen in de wind. Tijdens het oogstseizoen hangt de geur van tarwe in de lucht. Welkom in de Graanrepubliek."

...deze tekst en ook een lange versie (in NL en DU) kan je gebruiken op je eigen website of in je brochure.

De Graanrepubliek van...

In april 2019 start de campagne "#MijnGraanrepubliek" en publiceren we van videoportretten van objecten en personen die hun verhaal van De Graanrepubliek vertellen en laten zien. Deze portretten worden door Marketing Oldambt gepubliceerd op sociale media, website en andere platforms. Het videomateriaal kan ook door pers en ondernemers worden gebruikt.

Gratis beeldmateriaal

Wij hebben een selectie van foto's op deze site geplaatst. Deze zijn rechtenvrij te gebruiken. We verwijzen tevens naar gratis stockphoto-websites. Zoek op "graan" of "graanveld" (of de Engelse equivalenten).
 

Deel deze pagina