Video's

Hier vind je het video materiaal, waaronder de videoportretten van de campagne #MijnGraanrepubliek.

Deze video's mag je op je eigen website of sociale media delen. Druk daarvoor op "DELEN" rechtsboven in de video.
Daar kan je rechtstreeks delen via Facebook en Twitter of de link kopiëren en plaatsen op je eigen website of Facebook-bedrijfspagina.


 

#MijnGraanrepubliek


Cors Onnes en Wilma van Linge

De familie van Cors Onnes boert al sinds eind 1600 in de Graanrepubliek. Onnes geniet dagelijks van zijn akkerbouwbedrijf, waar hij onder meer 120 hectare graangewassen verbouwt. Wilma van Linge beheert sinds 15 jaar Galerie De Groninger Kroon, van waaruit ook wandeltochten in de kwelders en over de dijken worden georganiseerd.

Engel Modderman

Het Oost-Groningse communisme vindt zijn oorsprong in de periode dat de afstand tussen boeren en arbeiders in de Graanrepubliek steeds groter werd, zo stelt Engel Modderman. Modderman is raadslid voor de Verenigde Communistische Partij (VCW) en fractievoorzitter in de Oldambtster gemeenteraad. “Mensen moesten voor een paar stuivers de hele dagen op het land werken, de socialistische partijen en communisten wilde deze mensen helpen. Het gedachtengoed van het communisme wordt van ouders doorgegeven op hun kinderen”, zoals ook gebeurde in het gezin van Modderman zelf. “We staan nog steeds dichtbij die mensen.”

Modderman is ervan overtuigd dat het communisme zich weer zal verspreiden en in de toekomst groter wordt. “Mogelijk maak ik dat zelf niet meer mee, maar ik ben er wel van overtuigd.” Het communisme is voor Modderman onlosmakelijk verbonden met de Graanrepubliek. In de video vertelt Modderman over zijn Graanrepubliek. 

Ruth Weites en Thea Gielleit

Wat is de relatie tussen de Graanrepubliek, zigeuners en een steeds groter wordend festival? Ruth Weites en Thea Gielleit vertellen je alles over hun Graanrepubliek in Hongerige Wolf. Ruth woonde een aantal jaren geleden in Amsterdam en koos voor een feestje tussen de graanvelden. Sindsdien is Festival Hongerige Wolf gegroeid. Artiesten melden zich spontaan om op de unieke locaties zoals een schuur of een weiland op te treden. Vanuit het festival is ook de bakkerij in Hongerige Wolf opgericht, in de hoop het gebied aantrekkelijker te maken voor jongeren en gezinnen.

Stefan Steinigeweg

Rust, ruimte en kwaliteit: zo omschrijft Chef-kok Stefan Steinigeweg zijn Graanrepubliek. “De Graanrepubliek is een voorraadkamer van onze keukens.” Thermen Bad Nieuweschans maakt in de keukens gebruik van allerhande producten uit het gebied, zoals het brood, kazen, asperges, en fruit.

Klaas Strijk

“Je kunt je Nederland niet bedenken zonder molens”, zegt vrijwillig molenaar Klaas Strijk. ‘Zijn’ molen is molen Edens in Winschoten. In de Rijksmonumentale molen worden ook anderen opgeleid tot vrijwillig molenaar. Molen Edens was vanaf 1763 een pelmolen om gort te maken van gerst. In 1850 werden er maalstenen aan de molen toegevoegd om ook graan te kunnen malen. Nu wordt de molen draaiende gehouden om de molen in stand te houden.

Tom van der Meulen

Vlieg mee terwijl Tom van der Meulen over zijn Graanrepubliek vertelt. Ga mee terug naar de tijd van het tarwezaaien en het bespuiten van de graangewassen. Tom van der Meulen vertelt over de landbouwluchtvaart en de ontwikkeling naar het huidige luchtvaartbedrijf. Inclusief het ‘vliegfeestje’ dat sinds jaar en dag duizenden bezoekers trekt.

Leo Prins

Laat je meevaren door de Graanrepubliek van Leo Prins. De gids van Dekker Rondvaarten neemt je mee in de Graanrepubliek vanaf de jaren ’90. Prins ging 11 jaar geleden al met pensioen, maar wilde de kans om als gids over voormalig landbouwgrond te varen niet aan zich voorbij laten gaan. Op de boot en in de bus voorziet hij belangstellenden van alle ins en outs over het gebied. 

Frank Westerman

Frank Westerman werd bekend met zijn boek De Graanrepubliek. Niet voor niets noemt hij dit een prachtig gebied met bijzondere tegenstellingen. In de landschappen, in de geschiedenis van arm en rijk en in de unieke plek die de Graanrepubliek nu is. Westerman geeft inzicht in de geschiedenis en in het heden van dit unieke stukje Nederland waar hij van houdt.

Facebook-commercial Duitsland 2018/2019

Deze onderstaande Facebook-commercial wordt in 2018 en 2019 gebruikt voor de Duitse grensstreek en kan ook op jouw website of sociale media worden gebruikt.

Klik op de Delen-knop (pijltje rechtsboven) en kopieer de URL. Zo kan je eenvoudig de video "embedden" op je eigen online media.

Frank Westerman

auteur van het boek "De Graanrepubliek"

Videopublicatie: 16 april 2019

Leo Prins

Gids Pieter Dekker Rondvaarten

Videopublicatie: 30 april

Tom Karst van der Meulen

Eigenaar Oostwold Airport en organisator Oostwold Airshow

Videopublicatie: 13 mei 2019

Klaas Strijk

Molens in Oldambt

Videopublicatie 27 mei 2019

Stefan Steinigeweg

Chef-kok Thermen Bad Nieuweschans

Videopublicatie: 12 juni 2019

Ruth Weites & Thea Gielleit

Festival Hongerige Wolf

Videopublicatie: 25 juni 2019

Engel Modderman

Frontman VCP (Ver. Communistische Partij)

Videopublicatie: 16 juli 2019

Cors Onnes & Wilma van Linge

Groninger Kroon

Videopublicatie 29 juli 2019

Wiebrand van der Wijk

Bakker Wiebrand

Geplande videopublicatie: augustus 2019

Christianne Linssen & Jan Koers

Hermans Dijkstra

Geplande videopublicatie: augustus 2019

Nana Nesic

Pasta Nobile

Geplande videopublicatie: ntb

Nog in productie:

  • Peter Brul: Coöperatie De Graanrepubliek
  • Boelo Tijdens: moderne agrariër
  • Hooghoudt
  • Strokartonfabriek De Toekomst

Deel deze pagina