Tom van der Meulen

De Graanrepubliek van Tom van der Meulen

Vlieg mee terwijl Tom van der Meulen over zijn Graanrepubliek vertelt. Ga mee terug naar de tijd van het tarwezaaien en het bespuiten van de graangewassen. Tom van der Meulen vertelt over de landbouwluchtvaart en de ontwikkeling naar het huidige luchtvaartbedrijf. Inclusief het ‘vliegfeestje’ dat sinds jaar en dag duizenden bezoekers trekt.

Het graan in Oldambt is enorm

- Tom van der Meulen


Win 2 tickets voor de Oostwold Airshow

Maak kans op 2 tickets voor de Oostwold Airshow op 9 of 10 juni 2019! De Oostwold Airshow is het grootste evenement in de Nederlandse burgerluchtvaart. Met historische vliegtuigen, antieke voertuigen en een unieke verzameling ‘warbirds’.

Kans maken doe je als volgt:

Deel jouw mooiste verhaal uit de Graanrepubliek met ons. Onze jury beoordeelt de inzendingen en het mooiste verhaal wint 2 tickets voor de Oostwold Airshow! Inzenden kan via mijngraanrepubliek@marketingoldambt.nl of in reactie op onze Facebookpagina of Instagram.
Door mee te doen ga je akkoord met onze actievoorwaarden


De Graanrepubliek van Ina Rozema

Geboren in het mooie Westerwolde, gehecht aan het mooie Westerwolde. 
Op zoek naar een vrijstaand huis in de buurt van werkplek Winschoten, 35 jaar geleden zou Beerta wel een optie zijn volgens mijn man. Ik had veel mogelijkheden in mijn in gedachten, maar Beerta, de graanrepubliek, toen nog gemeente Reiderland, die kant wou ik niet op. Tot mijn man, na een lange zoektocht, geheel tegen mijn zin een afspraak voor het bezichtigen van een huis in Beerta had gemaakt. Op een maandag gekeken, de rest van de week er niet van geslapen en vrijdags het huis buiten de bebouwde kom gekocht.
Pal achter de sloot van onze tuin begon het uitgebreide landbouwgebied. Meestal wuivend graan, soms geel van koolzaad, aardappelen, bieten en zwart als er na de oogst geploegd was. Als we naar achteren keken zag je altijd wel hardwerkende boeren met tractors, combines etc.
Toen kwamen de berichten over water in het gebied. Niemand hier die er iets van zag komen. Tot 14 jaar geleden daadwerkelijk water in het gebied werd gepompt. 
Waar we eerder uitzicht hadden op graanvelden met tractors en combines zien we nu boten varen in het brede kanaal achter onze sloot. Daarachter natuurgebied “Het Wold”.
Zelf varen we tegenwoordig geregeld met ons bootje langs dit natuurgebied en wandelen/fietsen we in hetzelfde gebied over het ruiterpad en natuurbegraafplaats. 

Aan de velden met de gewassen achter ons huis en aan de sproeivliegtuigen van Tom van der Meulen heb ik een hele grappige herinnering.
Tom sproeide hier altijd. Toen ik eens met de buurman achter in de tuin stond te praten kwam Tom aanvliegen. Het vliegtuigje dook naar beneden om te sproeien, laag over het gewas.  Aan het einde van het veld schoot hij weer naar boven omdat daar onze huizen stonden. Toen hij bij ons in de buurt sproeide en recht op de buurman en mij aan kwam vliegen kreeg de buurman het te benauwd. “Duiken” schreeuwde hij en sprong in de diepe natte sloot. Toen hij zag dat ik ontzettend moest lachen en dat Tom alweer uit beeld was begon hij vreselijk te mopperen en wenste Tom allerlei lelijke dingen toe.
Pas na een douchebeurt en een borrel kon hij zelf om zijn duikvlucht lachen. Elke keer als Tom weer eens in de buurt was werd de buurman geplaagd: bukken he buurman…

Ingezonden door Ina Rozema uit Beerta

De Graanrepubliek van Dineke Brunia de Boer

Mijn naam is Dineke Brunia de Boer. Ik ben in 1968 geboren aan de Huningaweg 14 (bekend als watergemaal van Loer). 
Als klein meisje genoot ik als we de motoren hoorden van het vliegtuigje van Tom.
M'n moeder vertelde wel eens toen ik nog niet kon praten dat ik als ik het vliegtuigje hoorde dat ik dan Tom riep :-)
Later, samen met mijn vader (Jacob de Boer), gingen we iedere zondagmiddag rijden door de polder. Hij genoot ervan om de gewassen te bekijken en zei vaak; Zou het wel van bovenaf willen zien. Helaas is deze wens nooit voor hem uitgekomen.
De eerste jaren van jullie vliegshow heeft hij nog mee gemaakt, en zat dan met z'n stoel tegen het huis met de verrekijker naar de vliegtuigen kijken wat dan binnen kwam. Wat genoot hij hier van.
Ook van de parachute en parasailing genoten we. Ook hier hoorden we meteen het vliegtuigje wat ze de lucht inbracht. We gingen samen naar buiten om te kijken. Hij heeft vaak iemand van het land gehaald en even terug gebracht naar het vliegveld. Of bij de buren uit de boom. Hoorden we op een zondagmiddag steeds iemand ons roepen, hing er iemand in de boom.

Maar waar het eigenlijk om gaat, zou ik net als m'n vader, het geweldig vinden om de landerijen vanuit de lucht zien. En natuurlijk van boven zien waar ik ben opgegroeid.

Dank u wel dat ik m'n verhaal hier mocht doen. 
Ik wens iedere inzender heel veel geluk.

Ingezonden door Dineke Brunia de Boer


Deel deze pagina