Blauwestad

Blauwestad: uniek in Nederland

Wat ooit akkerland was, is nu een prachtig woongebied omgeven door een groot meer met een zeldzaam mooi en karakteristiek natuurgebied. Blauwestad is een uniek stukje Nederland. De inwoners hebben de woningen zelf ontworpen of laten ontwerpen en dat resulteert in architectonische hoogstandjes aan het water. Fietsend, wandelend en vooral varend zie je meer, het Oldambtmeer!

Oldambtmeer

Het Oldambtmeer is zo groot als de Reeuwijkse plassen of het Sneekermeer: ruim acht vierkante kilometer water, vergelijkbaar met 1200 voetbalvelden. Nooit eerder werd zo’n groot landbouwgebied onder water gezet. Blauwestad is dan ook het meest spectaculaire landschapsproject sinds de drooglegging van de IJsselmeerpolders.

Waterrecreatie

Met een diepte van minimaal 1,10 meter is het Oldambtmeer geschikt voor zeilboten en kleinere motorjachten. Ook voor kano’s, roeiboten en surfplanken biedt het meer prima mogelijkheden. Voor zonnen en zwemmen kun je op het strand aan de noordzijde bij Midwolda terecht. Kinderen vermaken zich uitstekend op speeltoestel De Walvis.

Ook zijn er drie jachthavens: Reiderhaven aan de Oostereinderplas, Jachthaven Midwolda aan de noordkant van het Oldambtmeer en aan de zuidkant het Havenkwartier Blauwestad.

Havenkwartier Blauwestad

Havenkwartier Blauwestad

Het Havenkwartier Blauwestad met het nieuwe Havenpaviljoen, strand Zuid en een jachthaven met 80 ligplaatsen is geopend in juni 2013. Een groot terras aan het water, een brasserie en een wandelboulevard geven het Oldambtmeer nog meer elan. Adembenemend is het uitzicht over Oldambt. Daarvoor moet je wel even de uitkijktoren beklimmen!

Natuur

Wie door Blauwestad fietst, wandelt of vaart ervaart het bijzondere karakter van dit watergebied. In het 350 hectare nieuwe natuurgebied voel je je rijk en geniet je van zeldzame vogelsoorten en van de Konikspaarden en Schotse Hooglanders. Moeras- en bosgebieden zijn met elkaar verbonden zodat een groots, divers natuurgebied ontstond. De Tjamme, Reiderwolde, het Midwolder Bos en Landgoed Ennemaborgh grenzen aan Blauwestad. Nog altijd zie je de eeuwenoude stuwwallen, flanken en dalen die in de ijstijd ontstonden. Bestaande en nieuwe natuurgebieden bevorderen de kansen van flora en fauna. Hermelijnen en vossen voelen zich thuis, evenals buizerds, haviken, kiekendieven en uilen.

Al met al is Blauwestad een schitterend natuurgebied van circa 2000 hectare. Een aanwinst voor Groningen en Nederland. Een uniek initiatief waarin recreatie, wonen en natuur samenkomen.

Deel deze pagina