Beleef de donkerte in en om Blauwestad

woensdag 09 oktober 2013

Ervaar zaterdag 26 oktober de rust en donkerte (fietsend of varend) tijdens de “Nacht van de Nacht” in en rondom Blauwestad. Zaterdagnacht 26 oktober gaat in een groot deel van Europa de klok weer een uur terug: wintertijd! Deze nacht is door de Milieufederaties uitgeroepen tot ’Nacht van de Nacht’. Voor het negende achtereenvolgende jaar willen de Milieufederaties aandacht vragen voor de schoonheid en het belang van de (donkere) nacht.

De gemeente Oldambt biedt  zaterdagavond 26 oktober een programma aan waarbij je varend of fietsend kunt ervaren wat rust en donkerte betekenen in en om Blauwestad. Op drie locaties kun je de reis door de donkere nacht beginnen.

Fietstocht 1: start bij de kinderboerderij aan de Bovenburen 96 in Winschoten.
Om 19.30 uur vertrekken we onder leiding van gidsen. De tocht gaat door Blauwestad via natuurgebied de Tjamme door Beerta en eindigt bij Smederij 1872 aan de Hoofdstraat 59 in Beerta. Onderweg staan we stil bij interessante plekken waar je deskundige uitleg krijgt over de natuur en het belang van donkerte voor flora en fauna. Deze fietstocht heeft een lengte van circa 12 km. Je wordt verzocht om 19.15 uur aanwezig te zijn.

Fietstocht 2: start parkeerplaats tegenover de Ennemaborgh aan de Hoofdweg in Midwolda.
Om 19.30 uur vertrekken we onderleiding van gidsen. De tocht voert door Midwolda langs het Noordstrand via natuurgebied de Tjamme door Beerta en eindigt bij Smederij 1872 aan de Hoofdstraat 59 in Beerta. Deze fietstocht heeft een lengte van circa 13,5 km. Je wordt verzocht om 19.15 uur aanwezig te zijn.

Boottocht: start steiger achter Smederij 1872 aan de Hoofdstraat 59 in Beerta.
Om 19.30 uur vertrekt de (fluister)boot, je wordt verzocht om om 19.15 uur aanwezig te zijn.. De boottocht gaat allereerst richting Oostereinderplas. Vanaf daar kunnen we de toren van natuurgebied Reiderwolde zien. We varen vervolgens naar Beerta om daarna weer terug te keren naar Smederij 1872. Op de boot is plaats voor maximaal 35 personen. 

Optreden: door kinderen van de dansafdeling van de muziekschool Oost Groningen.
Verwacht wordt dat om circa 21.00 uur beide groepen fietsers en de boot arriveren bij de smederij 1872 aan de Hoofdstraat 59 in Beerta.. Hier wordt iedereen welkom geheten door de wethouder van de gemeente Oldambt. Vervolgens wordt er een optreden verzorgd door kinderen van de dansafdeling van de muziekschool Oost Groningen. Daarna wordt u uitgenodigd om een drankje te nuttigen en de ervaringen van de nacht van de nacht met elkaar te delen. Om circa 21.45 uur eindigt bij de smederij 1872 het officiële programma en kan iedereen huiswaarts keren.

Ook als je niet in de gelegenheid bent om deel te nemen aan de fiets- of boottocht ben je van harte welkom om om 21.00 uur mee te genieten van het optreden van de kinderen van de dansafdeling van de muziekschool achter de smederij.

Aanmelden
Wil je deelnemen aan de boottocht, geef je dan uiterlijk 21 oktober op via nachtvandenacht@gemeente-oldambt.nl. Aanmelden hiervoor is noodzakelijk gezien het beperkt aantal plaatsen.
Aanmelden voor één van de fietstochten is niet noodzakelijk, maar de organisatie stelt het wel op prijs als je laat weten of je meefietst via nachtvandenacht@gemeente-oldambt.nl.
Aan deelname van de fietstocht of boottocht zijn geen kosten verbonden.

Sterrenkijken
Een fantastische ervaring is het om via je eigen mobiele telefoon sterren, sterrenbeelden en planeten te leren kennen. Tijdens de “Nacht van de Nacht” zullen we kijken naar de sterrenhemel. In de Playstore en App Store zijn gratis apps te downloaden. Informatie: www.google.com/mobile/skymap of www.star-map.fr

De gemeente organiseert deze “Nacht van de Nacht” in samenwerking met de Club Oldambtster Groen, Reiderwolde v.o.f., Stichting Recreatie Reiderwolde, de KNNV Oost-Groningen (Veldbiologie), IVN-Bellingwedde, de Natuur- en Milieufederatie Groningen en de muziekschool Oost Groningen.

Bron: www.nachtvandenacht.nl 

Deel deze pagina