Blauwestad krijgt kunstwerk van zwerfkeien

dinsdag 26 november 2013

Blauwestad krijgt kunstwerk van zwerfkeien

Blauwestad krijgt een belevingskunstwerk gemaakt van zwerfkeien afkomstig uit de bouwput van het Groninger Forum, het nieuwe cultuurhuis in de binnenstad van Groningen. Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen stellen ruim 100.000 euro hier voor beschikbaar. Binnenkort zullen de zwerfkeien speciaal voor dit project worden vervoerd. 

Het kunstwerk bestaat uit een 2,75 meter hoge zandheuvel, met op de top een 18 ton zware zwerfkei. Diverse kleinere zwerfkeien worden in speelse, ronde vormen rondom deze centrale steen aangebracht. Aan één kant van de heuvel komt een robuuste rotspartij waar water uit het Oldambtmeer doorheen wordt gepompt. Kinderen mogen met de stenen en het stromende water spelen. Rondom de heuvel komen zitplekken, bosschage en speelelementen.

De zwerfkeien uit de stad Groningen zijn tijdens de voorlaatste ijstijd vanaf Scandinavië door het landijs hier naar toe gedrukt. In Blauwestad en omgeving komen dezelfde stenen ook voor. Het kunstwerk komt aan de westkant van het woongebied Het Park, in de buurt van het voormalige verkoop- en informatiecentrum Blauwestad.

De uitwerking van het plan is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de gemeente Oldambt, het projectbureau Blauwestad en de provincie Groningen. Het idee is afkomstig van de Groningse kunstenaar Derk den Boer. Naar verwachting zal het kunstwerk in het voorjaar 2014 zijn gerealiseerd.
 

Deel deze pagina