EU-kijkdagen op de Wilgenborg in Blauwestad

donderdag 04 mei 2017

EU-kijkdagen op de Wilgenborg in Blauwestad

Op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei ben je van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom bij de Wilgenborg in Blauwestad. Het levende kunstwerk de Wilgenborg staat dat weekend in het teken van de EU-kijkdagen en er worden diverse activiteiten georganiseerd.

De Wilgenborg is een mooi voorbeeld van een innovatief project uit het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma. Dit programma financiert projecten die van belang zijn voor de landbouw en het platteland.

De Wilgenborg is door de mensen in het gebied opgezet en wordt financieel gesteund door de provincie Groningen en de Europese Unie. Je kunt het kunstwerk bekijken en je krijgt uitleg van de mensen die het project hebben opgezet. Ook van diverse andere projecten is informatie terug te lezen in het kunstwerk "Boat Henge". Er is muziek, er loopt er een schaapskudde rond en je kunt natuurlijk ook genieten van het mooie gebied.

Het initiatief voor de Wilgenborg komt vanuit Dorpsbelangen Blauwestad; de bewoners uit diverse wijken wilden samen iets ondernemen. Zij raakten geïnspireerd door zogenaamde 'wilgenkastelen' in Duitsland en vertaalden dit naar de Groninger borgen. Zo ontstond de naam Wilgenborg. Er kwam een Stichting Wilgenborg en kunstenaar Merijn Vrij werd erbij betrokken, evenals de architecten van TenTech. Op de tekentafel ontstond een reusachtige koepel met negen bastions, gebaseerd op een historische kaart van de vesting Winschoten. Het bouwwerk heeft afmetingen van 48 bij 33 meter en is 12 meter hoog. Daarmee is het duidelijk zichtbaar vanaf de A-7.

Een landmark dus. Maar ook een 'huiskamer' waar de bewoners van het jonge woongebied Blauwestad elkaar kunnen ontmoeten en ook gasten uit de omliggende dorpen welkom zijn. Door een podium te bieden aan verenigingen, wordt de sociale structuur in het gebied versterkt. Voorstellingen, concerten, bruiloften, kerkdiensten; alles is mogelijk.

Deel deze pagina