Film ‘NENA’ in De Tramwerkplaats

dinsdag 09 september 2014

Film ‘NENA’ in De Tramwerkplaats

Maandag 15 september a.s. (aanvang 20.00 uur) vertoont Filmhuis Winschoten/Oldambt de film ‘Nena’ van regisseur Saskia Diesing in theater De Tramwerkplaats in Winschoten. Het verhaal van de film speelt zich af in Oost-Groningen. Mede omdat de film is opgenomen in Winschoten en Oost-Groningen, bood de distributeur Filmhuis Winschoten/Oldambt de gelegenheid  om de film in Winschoten te vertonen in de premièreweek! 

Het verhaal

‘Nena’ speelt zich af in de zomer van 1989 in Oost-Groningen. Men voelt de komende veranderingen in Europa; de Berlijnse muur wankelt en mensen vluchten over de grens. De 16-jarige Nena (Abbey Hoes o.a. bekend van Tirza en Koning van Katoren) wordt dan met de zelfmoordpogingen van haar 54 jarige vader Martin (Uwe Ochsenknecht) geconfronteerd. Martin is Duitser en onderwijst Duitse literatuur aan de Universiteit Groningen. Hij lijdt aan Multiple Sclerose (MS) en deze zomer verslechtert zijn gezondheid snel. Nena is erg geschokt als ze eenmaal op de hoogte wordt gebracht van de (soms zeer amateuristische) zelfmoordpogingen van haar vader. Gelijktijdig is het voor Nena deze zomer de eerste keer dat ze echt verliefd wordt op de even oude Carlo (Gijs Blom), de knappe pitcher van de plaatselijke honkbalclub. Ze begrijpt de sterfwens van haar vader dan ook niet omdat ze net merkt dat het leven juist zoveel moois te bieden heeft. Moeder Martha (Monique Hendrickx) kan er al helemaal niet meer tegen en uiteindelijk leidt dit tot een scheiding tussen Martin en haar. Martin keert terug naar Duitsland waar zijn broer Paul (Andre Jung), die pastoor is in een kleine kerk, voor hem zorgt, maar met Martin’s sterfwens is Paul het totaal niet eens. Uiteindelijk begrijpt Nena dat zij de enige is die haar vader kan helpen bij zijn wens om te sterven. Nena wordt langzaam maar zeker volwassen.
Saskia Diesing maakte met ‘Nena’ een soms pijnlijk,  maar ook komisch familiedrama dat het publiek zowel troost als relativering schenkt. Een hartveroverende, deels autobiografische debuutfilm.

De hoofdrollen

Actrice Abbey Hoes vertolkt de hoofdrol van Nena. Zij was al eerder te zien in de bioscoopfilms ‘Koning van Katoren’, ‘Razend’ en ‘Tirza’. De vader Martin wordt gespeeld door Uwe Ochsenknecht, een bekende Duitse acteur en rockzanger, in Nederland vooral bekend van de oorlogsfilm Das Boot. Hij spreekt goed Nederlands vanwege het feit dat hij vroeger een vriendin heeft gehad in Amsterdam. Gijs Blom neemt de rol van vriendje Carlo op zich. Hij is bekend van de films ‘Sonny Boy’ en ‘Kankerlijers’.

Bekijk de trailer van de ‘NENA’ 

Kaartverkoop

Plaatskaarten voor deze film zijn uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van De Tramwerkplaats (Havenkade-Oost 3, Winschoten) op 15 september a.s. De kassa is geopend vanaf 19:30 uur. Toegangsprijs (inclusief consumptie) € 11,00. Leden Filmliga/Filmhuis betalen € 8,00 per persoon. 

Deel deze pagina