Grootste piratenschip van Nederland naar Blauwestad

maandag 08 juni 2015

Grootste piratenschip van Nederland naar Blauwestad

Tijdens de zomermaanden ligt het grootste piratenschip van Nederland in Blauwestad. Niet gemaakt van hout, maar van tonnen geel strandzand. Maandag 22 juni start een team van internationale zandkunstenaars met het bouwen van het indrukwekkende kunstwerk. Vanaf 10 juli is het 7 meter hoge schip, samen met andere bijzondere zandsculpturen, in volle glorie te bewonderen. 

Het thema van de tweede editie van het Zandsculptuur Festival Blauwestad is 'piraten en helden'. Aan het Redersplein verrijzen, net als afgelopen jaar, zes enorme zandsculpturen, waaronder dus het grootste zandschip. Ook komt er een replica van de Batavia. Dit roemruchte VOC-schip verging in 1629 op haar eerste reis naar 'de Oost' op een rif voor de kust van Australië. Aan boord van dit schip was de eenvoudige Winschoter soldaat Wiebe Hayes, die 73 mensen wist te redden van de dood.  Ook opent Stichting Pirates4Kids hun eerste piratenmuseum met daarin bijzondere aandacht voor deze Oost-Groningse zeeheld.

Voor het Zandsculptuur Festival Blauwestad wordt ruim 300.000 kilo zand gebruikt. Dagelijks kunnen bezoekers in een enorme zandbak met behulp van handige informatieborden zelf de mooiste zandwerken bouwen. In de weekenden zijn er ook workshops en demonstraties voor alle leeftijden. Stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe een professioneel zandsculptuur wordt gemaakt.

Het is de tweede keer dat het Zandsculptuur Festival in Blauwstad wordt gehouden. In de zomer van 2014 werden zo'n 30.000 bezoekers aangetrokken door dit unieke evenement. Wegens overweldigende en aanhoudende belangstelling, werd uiteindelijk zelfs besloten om het festival geopend te houden tot eind september.

De opening van het Zandsculptuur Festival Blauwestad vindt tegelijk plaats met de Xpeditie Blauwestad. Dit is een tiendaags kampeerfestival met theater, muziek en leuke activiteiten voor jong en oud. De eerste tien dagen betalen bezoekers dan ook 3,50 euro en krijgen daarmee automatisch toegang tot alle activiteiten van de Xpeditie. De zandsculpturen blijven tot en met 30 september in Blauwestad staan. 

Deel deze pagina