Heiligerlee is toeristische attracties voor jong en oud rijker

donderdag 16 mei 2013

Heiligerlee is toeristische attracties voor jong en oud rijker

Na een verlengde wintersluiting openen de musea in Heiligerlee op 23 mei feestelijk hun deuren met twee gloednieuwe presentaties. Na de officiële opening 's avonds door burgemeester Smit van de gemeente Oldambt, zal er voor genodigden de gelegenheid zijn zowel het Klokkengieterijmuseum als het Museum Slag bij Heiligerlee te bezichtigen. Tevens zal het eerste ontwerp van de zogenaamde Belevingsroute Heiligerlee en Westerlee worden gepresenteerd. De musea openen vervolgens op 24 mei voor het eerst de deuren voor het publiek. 

Op 23 Mei 2013 is het precies 445 jaar geleden dat bij Heiligerlee de bekende slag heeft plaatsgevonden. Deze korte maar hevige veldslag is van grote betekenis geweest voor Nederland. Daarnaast heeft Heiligerlee nog een interessant verhaal te vertellen. In het recentere verleden was Heiligerlee namelijk ook beroemd dankzij de in het dorp gevestigde Klokkengieterij van van Bergen. Deze twee verhalen worden door de Stichting Musea Heiligerlee levend gehouden.

In de oude Klokkengieterij aan de Provincialeweg en in de tegenovergelegen Oldambtster boerderij zijn respectievelijk sinds 1987 het Klokkengieterijmuseum en sinds 1995 het Museum Slag bij Heiligerlee gevestigd. Het bestuur van de beide musea wilde echter graag nieuwe moderne presentaties voor beide musea die tevens aansluiten bij de wensen van kinderen en scholen.

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de renovatie en herinrichting van beide musea. Nadat in 2009 een idee voor de herinrichting is ontwikkeld en fondsen zijn geworven, is vervolgens in het voorjaar van 2012 Onderzoeksbureau Elles Bulder als projectleider aangesteld. In de zomer van 2012 is in een open competitie vervolgens het ontwerp van 1:1 architecten uit Finsterwolde uitgekozen. In slechts enkele maanden heeft aannemer Stijkelbouw BV de ontwerpen voor beide musea uitgevoerd.

Het project is mogelijk gemaakt door bijdragen van ondermeer de gemeente Oldambt, Leader Oost Groningen, de Provincie Groningen, het VSBfonds, Rotary Oldambt, het SNS Reaal fonds, het Scholten Kammingafonds, Stichting Roode Weeshuis, Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen, het Mondriaanfonds en Stichting Albino.
 

Deel deze pagina