Koetsentocht klassieke rijtuigen tijdens Groenmarkt

donderdag 27 juni 2013

Koetsentocht klassieke rijtuigen tijdens Groenmarkt

Op 6 juli 2013 wordt een koetsentocht gereden om Blauwestad. Ongeveer 20 klassieke rijtuigen vertrekken om 10.30 uur vanaf het Rosarium. Tussen 12.00 en 13.00 uur zijn de rijtuigen te bewonderen bij boerderij Hermans Dijkstra in Midwolda en rond 15.30 uur komt de stoet terug op de Mr. D.U. Stikkerlaan voor de afsluiting.

Koetsentochten worden in heel Nederland gereden. Met name in het midden en zuiden van het land. De bezitters van authentieke rijtuigen en nauwkeurig nagebouwde replica’s laten hun rijtuigen en paarden zien aan het publiek. De koetsier en de passagiers zijn gekleed in originele dracht. De rijtuigen, waarvan sommige meer dan 100 jaar oud, worden vaak met veel liefde en inspanning gerestaureerd en onderhouden.

Juryleden van de NVTG (Nederlandse Verenging Traditioneel Gerij), beoordelen de combinaties en dragen hun kennis over op de deelnemers. Voor het publiek zijn rijtuigen en paarden steeds een prachtig schouwspel, en het geluid van de beslagen hoeven is van grote afstand te horen.

Tijdens de start, aan het Rosarium in Winschoten zijn de rijtuigen te bewonderen. Rond het middaguur is er een stop van ongeveer een uur op de historische grond van Boerderij Hermans Dijkstra, daar is volop gelegenheid om de rijtuigen goed te bekijken.

Afsluitend is er een parade langs de Groenmarkt, op de Mr. D.U. Stikkerlaan in Winschoten, waar ook prijzen uitgereikt worden voor de mooiste aanspanningen.

Deelnemende rijtuigen zijn onder meer een Engelse Bierwagen, een Phaeton uit 1910 met het familiewapen van de fam. Schortinghuis, en een stadscoupé met het wapen van het voormalige Hotel de Nederlanden.
 

Deel deze pagina