Koninginne-etappe Healthy Ageing Tour in Oldambt

maandag 23 januari 2017

Koninginne-etappe Healthy Ageing Tour in Oldambt

De organisatie van de Healthy Ageing Tour heeft het etappeschema gereed voor de komende editie van 5 t/m 9 april. Het gaat om zes etappes voor de elite-vrouwen en vier voor de junior-vrouwen. Startpunt voor de tour is voor beiden Leek, eindpunten zijn de gemeente Oldambt (juniores) en het Duitse Waddeneiland Borkum (vrouwen). 

De Healthy Ageing Tour is een UCI etappewedstrijd voor vrouwen die van 5 t/m 9 april wordt verreden. De wedstrijd is t/m 2016 gesponsord door Energiewacht. Healthy Ageing Tour is de nieuwe naam voor het evenement.  In 2016  bonden de beste acht vrouwenploegen van de wereld de strijd aan in de  etappekoers voor vrouwen. Oud-wereldkampioen tijdrijden, Ellen van Dijk, won het eindklassement.  In de afgelopen edities stonden wereldtoppers als voormalig Olympisch en wereldkampioene Marianne Vos, wereldkampioene Lizzie Armitstead en de latere Olympisch kampioene Anna van der Breggen aan het vertrek. Sinds 2013 is er ook een editie voor junior-vrouwen, mee tellend voor de prestigieuze UCI Nations Cup. Alle informatie is te vinden op de nieuwe website www.healthyageingtour.nl.

UPDATE 3 april 2017: De beste wielrensters van de wereld staan ook dit jaar aan de start van de 4e etappe van de Healthy Ageing Tour die zaterdagmiddag 8 april wordt verreden in Oldambt. Bovenaan het affiche prijken de naam van olympisch kampioene Anna van der Breggen uit Zwolle en de Deense wereldkampioene op de weg Amalie Dideriksen. Maar ook bijvoorbeeld Ellen van Dijk, Lisa Brennauer, Annemiek van Vleuten, Lotta Lepisto, Anouska Koster en nog veel meer sterke rensters van naam zijn present.

Etappe 4 Finsterwolde – Finsterwolde, zaterdag 8 april
Start: 13.00 uur Hoofdweg, Finsterwolde
Finish: 16.10 uur Hoofdweg, Finsterwolde

De Omloop door de Graanschuur. Zo is de vierde etappe van de Healthy Ageing Tour gekopt. De rit over ruim 125 kilometer voert door wat ooit de graanschuur van Nederland was. In april zijn de akkers nog groen en is de zomergerst en wintertarwe nog volop in ontwikkeling om in juli en augustus van het land gehaald te kunnen worden. Er werd in de glorietijden jaarlijks meer dan 15.000 hectare graan verbouwd. De weidse akkers met graan zijn er overigens nog steeds. Vanuit Finsterwolde zet het peloton via Oostwold koers naar Midwolda om onderweg daar naartoe het Oldambtmeer al te zien liggen. Het is een kunstmatig aangelegd meer van achthonderd hectare ter ondersteuning van het project Blauwestad. Dat project is bedacht om het gebied boven Winschoten een economische impuls te geven. Na het ronden van het meer wordt een tijdje evenwijdig aan de snelweg A7 gereden om vervolgens koers te zetten naar Beerta, Nieuw-Beerta, Drieborg en Ganzedijk. Beerta was tot 1990 een zelfstandige gemeente en was toen mede bekend, omdat daar de enige communistische burgemeester van Nederland zetelde. De finish is aan de Hoofdweg in Finsterwolde voorzien. Een plaats van ruim 1.200 inwoners. In het gebied waar de vierde etappe doorheen voert word je geconfronteerd met de uitgestrektheid van dit deel van de provincie Groningen. Het kan betoverend mooi zijn, maar de wind heeft vanuit alle richtingen vrij spel. Er is voor de rensters geen ontkomen aan. De wegen zijn lang en recht, waardoor er heerlijk gekoerst kan worden. 

Daan Bultje kijkt als directeur van Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) uit naar de eerste editie. "We willen een beweging op gang brengen van burgers, organisaties, bedrijven en overheden. In de weken voorafgaand aan de etappewedstrijd laten we een Healthy Ageing Tour-karavaan langs de verschillende startplaatsen gaan met activiteiten die een impuls geven aan de gezondheid van alle generaties. Voor ons is de Healthy Ageing Tour dus een geweldige kapstok om alle activiteiten op het vlak van gezondheid bij de inwoners van Noord-Nederland te brengen.” 

Organisator Thijs Rondhuis presenteert trots de routes voor 2017. “We zijn er weer in geslaagd een gevarieerd etappeschema samen te stellen voor komend jaar, waarbij we de gehele provincie aan doen en zo de rensters en het publiek een gevarieerde blik op Groningen kunnen bieden. Met genoeg open landschap om de wedstrijd elk moment open te laten breken als er wind staat.”

Etappeschema Healthy Ageing Tour Elite-vrouwen:
Woensdag 5 april: Etappe 1a: proloog Leek (16,9 km)
Woensdag 5 april: Etappe 1b: Grijpskerk-Zuidhorn (77,6 km)
Donderdag 6 april: Etappe 2: Ploegentijdrit Baflo (19,6 km)
Vrijdag 7 april: Etappe 3: Musselkanaal-Stadskanaal (154,4 km)
Zaterdag 8 april: Etappe 4: Finsterwolde-Finsterwolde (126,6 km)
Zondag 9 april: Etappe 5: Borkum-Borkum (117,9 km)

Etappeschema Healthy Ageing Tour Junior-vrouwen:
Woensdag 5 april: Etappe 1: proloog Leek (3,4 km)
Donderdag 6 april: Etappe 2: Baflo-Baflo (78,2 km)
Vrijdag 7 april: Etappe 3: Stadskanaal-Stadskanaal ( 66,5 km)
Zaterdag 8 april: Finsterwolde-Finsterwolde (94,7 km)

Deel deze pagina