Molen Edens bestaat 250 jaar

woensdag 31 juli 2013

Molen Edens bestaat 250 jaar

Molen Edens aan de Nassaustraat in Winschoten bestaat dit jaar 250 jaar. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus 2013 wordt dit het jubileum gevierd en is het twee dagen feest.

Recordpoging
De vrijwillige molenaars, Klaas Strijk en Jan Kügel van molen Edens willen samen met een aantal andere vrijwillige molenaars uit de regio proberen een record te breken. Zij willen voor elke 10 jaar dat de molen bestaat, de molen één uur laten draaien. Ook ’s nachts. Dit betekent 25 uren achter elkaar draaien. Op vrijdagmiddag wordt om 15.00 uur  het startsein gegeven. Wethouder Bard Boon en molenaarskleinzoon Jan Kruize zullen dan samen ‘de vang lichten’. De recordpoging eindigt op zaterdagmiddag om 16 uur.

Programma
De rest van het programma op vrijdag bestaat uit onder andere een kindervoorstelling van  de Meester van de Zwarte Molen, die op vrijdagmiddag plaatsvindt. ’s Avonds om 21.30 uur is deze voorstelling  te zien voor volwassenen.  Hier kunnen 40 mensen naar kijken; daarvoor moet u zich vóór 25 augustus opgeven bij: thea.gielleit@gemeente-oldambt.nl.

Zaterdag zijn er van 12.00 tot 16.00 uur demonstraties van de Onstwedder Gaarvn, een weefclub uit het Oldambt, de Oldambtster poffertjeskraam en Groninger streekprodukten.
Het totale programma wordt omlijst door de stadsomroeper Geert Veen en het dweilorkest De Klinkers.

Kleurige zeilen
Kunstenaar Dik Voorthuis heeft voor de zomervakantie met de kinderen van groep 7 van de omliggende basisscholen de zeilen van molen Edens geschilderd. Dit is gebeurd op de scholen. Tijdens de beide feestdagen zijn de beschilderde zeilen te bewonderen.

Molenstad
De gemeente Oldambt bezit vier molens. Eén in Ganzedijk en drie  in de molenstad Winschoten. De oudste van de vier, molen Edens, is gebouwd in 1763  en viert dit jaar haar 250 jarig bestaan. Het is ook nog eens de oudste molen van de provincie Groningen.

Geschiedenis
De achtkante bovenkruier werd in 1763 in opdracht van het echtpaar Antje Gerbrandts en Jurrie Balles als pelmolen gebouwd. In 1855 werd de molen overgenomen door de familie Edens. Rond 1870 werd de molen ingrijpend verbouwd, waarbij de molen werd verhoogd door het verlengen van de achtkantstijlen. Tien jaar later werd eer een meelfabriekje aangebouwd voorzien van een stoommachine. In 1959 werd de gemeente Winschoten eigenaar van de molen.

Hoogste molen
In 2003 maakte Acantus bekend, dat er op de kop van de Zeeheldenbuurt een 15 meter hoog appartementencomplex zou worden gebouwd.  Dit was in tegenstrijd met de molenbiotoop, waardoor en naar een oplossing moest worden gezocht. Die kwam er in de vorm van weer een ophoging van de molen. In 2007  is dit gerealiseerd en werd de molen drie meter hoger. Nu is molen Edens niet alleen de oudste molen in de provincie, maar ook de hoogste.
 
Foto's: gemeente Oldambt

Deel deze pagina