Voorstelling Sicco Mansholt bij Pitch en Putt in Oostwold

maandag 19 mei 2014

Voorstelling Sicco Mansholt bij Pitch en Putt in Oostwold

In de aankomende zomermaanden is de voorstelling MANSHOLT, over voormalig landbouwminister en eurocommissaris Sicco Mansholt, in een aantal boerenschuren door het land te zien. De voorstelling gaat op 5 juni in première op festival Karavaan. In samenwerking met Grand Theatre Groningen is deze voorstelling ook te zien in Oldambt. Op 5, 6 en 7 september wordt het theaterstuk opgevoerd in de schuur van Hunninga’s Heem in Oostwold.

Sicco Mansholt werd na de tweede wereld oorlog minister van landbouw, visserij en voedselvoorziening. In 1958 werd hij commissaris van landbouw voor de pas opgerichte Europese Commissie, daar werkte hij aan de modernisering van de Europese landbouw. Mede dankzij het beleid van Sicco vormden er zich enorme schaalvergrotingen en intensiveringen die leiden tot enorme overschotten en grote schade aan natuur en milieu. Als hij vlak voor zijn pensioen geconfronteerd wordt met deze negatieve effecten, keert hij zich tegen zijn eigen beleid en wordt hij profeet van de Nulgroei. Geen enkele Nederlander heeft eerder zo’n grote invloed gehad op de loop van de naoorlogse Europese geschiedenis,  en ter ere daarvan is er in september 2008 een standbeeld opgericht voor Sicco Mansholt die in Blauwestad te vinden is.

Het theaterstuk wordt landelijk opgevoerd. Na de première is het theaterstuk onder andere te bewonderen op Terschelling tijdens festival Oerol, in de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Zuid-Holland en in Groningen.

In het theaterstuk stelt Mansholt een groot maatschappelijk thema aan de orde in een persoonlijk verhaal, over een man die spijt krijgt en in conflict raakt met zijn omgeving en met zichzelf. Het stuk is geschreven door Tjeerd Bischoff de hoofdrol is weggelegd  voor Helmert Woudenber en de regie is in handen van Jeroen van den Berg. Tickets zijn te koop op de website van www.grandtheatregroningen.nl. Reserveren is noodzakelijk en voorafgaand aan de voorstelling wordt een diner aangeboden. Reguliere tickets kosten € 15,- per stuk .

Foto: Paul Hoes

Deel deze pagina