Wandelen

Wandelen in Oldambt

Oldambt is een prachtig gebied om te voet te ontdekken. Tussen Blauwestad, Winschoten en Bad Nieuweschans liggen nieuwe natuurgebieden of is oude natuur in ere hersteld. Over de oevers van Oldambtmeer en over de dijken langs de Dollard is het heerlijk wandelen. Of maak een stadswandeling door Winschoten, samen met een vrijwilliger die alles over de oude stad vertelt.

Wandelen in Midwolderbos

Achter de Ennemaborgh in Midwolda ligt een heel oud bos wat vroeger gebruikt werd voor de houtteelt. Grazende Konikpaarden vormden het gebied om tot natuurlijk bosgebied. In de zuidoostelijke punt liggen twee grote en wat kleinere plassen. Ideaal als watervogelreservaten. In dit Midwolderbos legde stichting Het Groninger Landschap een 6 km lange route aan, die ook tot de helft kan worden ingekort. De folder is verkrijgbaar bij de VVV in Winschoten.

Waddenwandelen Graanrepubliek

Het wandelnetwerk Waddenwandelen werkt net als de succesvolle knooppunten voor fietsers. Langs de wandelpaden staan pijlen en nummers die je de route wijzen. Je wandelt over historische voetpaden, boerenlandpaden en oude binnendijken langs de mooiste plekjes. Binnen het Oldambt is de route ‘Graanrepubliek’ uitgezet. Een wandeling van 17,9 kilometer die de geschiedenis van het Oldambt tastbaar maakt: de rijkdom van de herenboeren, de graanbaronnen en het harde leven van de boerenarbeiders en -meiden. 

Dorpswandeling Nieuwolda

Wil je Nieuwolda leren kennen? Maak dan een afspraak met een van de ervaren gidsen. Zij vertellen je in anderhalf uur tijd alles over het ontstaan van Nieuwolda, het eeuwige gevecht tegen het water, de kloosters die hier ooit stonden, de kerk en de boerderijen. Je begint bij Museum Stoomgemaal de Hoogte. Periode: 1 mei tot medio september, alleen op afspraak. Kosten 2 euro p.p. Contact via 0596-541670 of westeinde2@tiscali.nl.

Minder bekende paadjes

Met een gids zie en hoor je meer. Eltjo Glazenburg kent de regio door en door en laat je graag de minder bekende paadjes van Oldambt zien. Vooraf bespreek je je wensen over route en lengte. Ook zijn er georganiseerde wandelingen. Een mooi voorbeeld is de Polderwandeling Graanrepubliek, die elke 3e donderdag van de maand wordt gelopen vanaf Wellness- en kuurresort Fontana Bad Nieuweschans.
Meer weten? Kijk op de website.

Beleefroute Slag bij Heiligerlee

Wandelend de Slag bij Heiligerlee beleven? Dat kan. Er zijn twee avontuurlijke gemarkeerde wandelroutes aangelegd op loopafstand van de musea.

Ze voeren door de mooie natuurgebieden in De Hoogte (Heiligerlee) en in De Garst (Westerlee). Tijdens de route ontdekken je als wandelaar het landschap, ontmoet je de hoofdrolspelers van de slag, vind je de sporen van het verleden en stuit je op bijzondere ‘beleefplekken'. De route is ook erg leuk voor kinderen, scholen, gezinnen, toeristen, wandelaars; kortom voor iedereen.

Bij de route hoort een routeboekje en een wandelapp voor Android of Apple met extra informatie. Het routeboekje kost € 2,50 en is verkrijgbaar bij:

Een reportage van TV Noord geeft een leuke indruk van de Beleefroute.

Stadswandeling Winschoten

Stadswandeling Winschoten

In het historische centrum van Winschoten vind je bijzondere architectuur, drie historische molens en mooie stadsparken. Het Stadhuis, de toren d’Olle Witte en vele panden in de Amsterdamse Schoolstijl. Onder leiding van een gids van ’t Gilde van Stadsgidsen kun je een stadswandeling maken door het oude centrum van Winschoten.
 De wandeling begint om 14.00 uur en kost 2 euro per persoon. Elke woensdagmiddag van begin mei tot eind augustus vanaf het stationsgebouw (Stationsstraat 22). Aanmelding vooraf is niet nodig. Voor groepen is het ook mogelijk om buiten deze woensdagen een stadswandeling te reserveren. Meer informatie via telefoonnummer 0597-424584 of 06-13837860 of neem contact op via emailadres: stadsgidsenwinschoten@gmail.com

Kom tot rust… op een rustpunt

Kom tot rust… op een rustpunt

Even uitrusten. Dat kan natuurlijk overal. Extra leuk is uitrusten op een onverwacht mooie plek, op een particulier erf, langs een wandel- of fietsroute. Rustpunten vind je in de hele regio. Ze zijn herkenbaar aan het rustpuntbord. Bij een Rustpunt kom je op adem en geniet je tegen een vrijwillige bijdrage van een kop koffie, thee of limonade, eventueel met iets lekker erbij. Op de pagina Rustpunten in Oldambt vind je de rustpunten in de buurt. 

Lange afstanden

Door Oldambt lopen twee Lange Afstand Wandelpaden. Het Wadden- en Wierdenpad (LAW 5-5) gaat van Bad Nieuweschans naar Lauwersoog, dus langs de Noordzeekust. Het Noaberpad (LAW 10) gaat van Bad Nieuweschans naar de grensplaats Emmerich aan de Rijn en loopt dus langs en over de grens naar het zuiden.
Meer informatie: Nivon of Waddenwandelen