Bezienswaardigheden

Je komt ogen te kort in Oldambt

Torens, kerken en oude fabriekspanden krijgen met de jaren meer en meer karakter. Ze ogen doorleefd en tonen de sfeer van lang vervlogen tijden. Zo ook de historische gebouwen in Oldambt. Bijvoorbeeld de Oude Remise in Bad Nieuweschans of de herenboerderijen in de buurt van het Oldambtmeer. Aandacht verdienen ook de vele kunstwerken die je her en der ziet. Op rotondes, op de dijk of bij een van de vele historische gebouwen.

Herenboerderijen uit gouden tijden

Herenboerderijen uit gouden tijden

Herenboeren bouwden in gouden economische tijden in Oldambt grote herenboerderijen. Boerderijen die nog altijd het prachtige landschap sieren. De meeste doen nog steeds dienst als boerderij. Soms gecombineerd met Bed & Breakfast, galerie, theeschenkerij of voor de verkoop van streekproducten.
Sommige prijken op de lijst van monumentaal erfgoed.
Meer informatie: Lijst van rijksmonumenten Oldambt

Rondkijken in en om de Ennemaborgh

Rondkijken in en om de Ennemaborgh

De Ennemaborgh in Midwolda is al in de 13e of 14e eeuw gebouwd. Het huis was toen veel kleiner dan nu. Bovendien stond het waarschijnlijk ruim anderhalve kilometer buiten het dorp in een onontgonnen hoogveen- en bosgebied. Toen het dorp Midwolda in de 16e eeuw noodgedwongen werd verplaatst, kwam de Ennemaborgh tegen dit dorp aan te liggen. In de 16e eeuw is het huis uitgebreid tot borg. Ernaast staat het koetshuis, waarin nu een restaurant gevestigd is. Achter de borg ligt een bos van 2,5 kilometer lang. In het voorjaar is de voortuin een ware kleurenpracht van börgbloumkes, boerenkrokussen en winterakonietjes. In de borg woont sinds 1992 kunstenares Maya Wildevuur. 

De oude tramremise

De oude tramremise

Naast het station van Bad Nieuweschans staat de voormalige locomotievenremise. Het monumentale erfgoed deed tot 1935 dienst als stalling van stoomlocomotieven. Na de oorlog was het lange tijd de autobusgarage van de GADO en in 1984 werd het een graanopslagloods van de Noordelijke Graanhandel BV. Tot eind 2015 was proeflokaal 'De Oude Remise' hier gevestigd. Op dit moment heeft het industrieel monument geen vaste invulling.

Nieuwe toekomst voor De Toekomst

Nieuwe toekomst voor De Toekomst

In 1901 rolden de eerste strokartonbalen van de band in de oude strokartonfabriek ‘De Toekomst’ langs de A7. Het prachtige complex van architect P.G. Cremer uit Nieuwolda is gerestaureerd en zal binnenkort dienst doen als watereducatiecentrum, museum, ontmoetingsruimte en evenementenhal. Leuk om te weten: ook regisseur Paul Verhoeven was gecharmeerd van de Toekomst. Hij maakte er de opnamen voor een deel van zijn film ‘Zwartboek’.

Oldambt verbeeldt

Oldambt verbeeldt

Her en der staan in Oldambt vele beelden. Soms opvallend prominent, soms bescheiden. Soms figuratief, soms abstract. Meest bekend is het beeld Adolf van Nassau in Heiligerlee en sinds 2009 heeft Sicco Mansholt een eigen standbeeld in Blauwestad. Maar ook de zandzuigerbuizen op de dijk van de Carel Coenraadpolder en de waaiboei bij Nieuwe Statenzijl zijn bijzonder. Zie voor meer informatie de Lijst van beelden in Oldambt.

Triadeem Blauwestad

Triadeem Blauwestad

Het Triadeem in Blauwestad is een echt belevingskunstwerk, gemaakt van zwerfkeien. Naar hartelust mogen kinderen de waterstroom beïnvloeden en de rotsen verplaatsen. Rondom de heuvel bevinden zich houten zitplekken, een bosschage en speelelementen. De locatie is bij Strand Zuid in Blauwestad.

Kerken en Torens

Over de bijzondere kerken en torens in het Oldambt lees je alles op de pagina Kerken en Torens.