Molens

Molens in Oldambt

Winschoten is trots op de drie monumentale molens. Elders in Oldambt staan nog vijf molens: in Nieuw-Scheemda en ‘t Waar, in Heiligerlee en in Ganzedijk.

Winschoten

In het begin van de 18e eeuw stonden in Winschoten dertien molens. Dat verklaart de bijnaam 'Molenstad'. In de loop van de jaren is door industrialisatie en woningbouw dat aantal drastisch afgenomen. Winschoten is nu nog in het trotse bezit van drie monumentale molens, te weten de molens Berg, Dijkstra en Edens. Molen Edens vierde in 2013 zijn 250ste verjaardag.

Molen Edens Molen Edens

Ganzedijk

Een vierde molen staat in Ganzedijk, ten noordoosten van Finsterwolde. Udema's molen is een koren- en pelmolen, gebouwd in 1868. De molen werd in 1961 eigendom van de toenmalige gemeente Finsterwolde en is nu in handen van de gemeente Oldambt. Evenals de andere molens wordt ook deze molen volledig gerund door vrijwilligers.

Nieuw-Scheemda en ‘t Waar

Nieuw-Scheemda en ‘t Waar

Bij Nieuw-Scheemda en ‘t Waar staan drie molens. Dat zijn twee grote poldermolens en een tjasker. Poldermolen De Dellen in 't Waar is in 1855 gebouwd, om een afgebrande voorganger uit 1793 te vervangen. Hij bemaalde daar de polder De Dellen. Door ruilverkaveling en samenvoegen van waterschappen werd de molen overbodig. Hierdoor, en door de slechte bereikbaarheid, werd besloten om de molen in 1985 te verplaatsen naar de huidige locatie naast gemaal Tichelwaark in Nieuw Scheemda.

Enkele tientallen meters ten oosten van deze molen staat een tjasker. Dit is de enige paaltjasker in de provincie Groningen. De paaltjasker is in 1992 gebouwd door de Stichting Werkgelegenheids Projecten Groningen. Het molentje wordt door de vrijwillige molenaars van De Dellen af en toe in bedrijf gesteld.

De Westerse Molen staat ten westen van Nieuw-Scheemda. Deze poldermolen molen werd in 1862 gebouwd nadat een voorganger was afgebrand. De molen bleef tot in de jaren zestig beroepsmatig in gebruik en tot begin jaren negentig was de molen een reservegemaal.

Heiligerlee

In 1960 bouwde Albert Roemeling samen met Cor Molema de kleine molen Oldambt in Scheemda. 
In 1999 verhuisde de molen, met de molenmakerij, naar Heiligerlee. Daar is de molen gerestaureerd. In 2005 zijn de maalsteentjes en de kap onderhanden genomen zodat er weer echt gemalen kon worden.