Musea

Musea in Oldambt

In historische gebouwen vind je een verscheidenheid aan musea die de geschiedenis van Oldambt in woord en beeld tonen. Leuk om te combineren met een fiets- of wandeltocht of een bezoek aan Winschoten of Blauwestad. Of laat je daarna verwennen in wellness- en kuurresort Fontana Bad Nieuweschans.

Museum Stoomgemaal in Winschoten

Ooit, lang geleden, waren het watermolens die de hoogte van het grondwater in Oldambt regelden. Toen ze tijdens een onweersbui er de brui aangaven, is het stoomgemaal gebouwd. Inmiddels is het stoomgemaal overbodig door de komst van moderne gemalen. Op speciale draaidagen kun je van 13.00 tot 17.00 de stoommachines aan het werk zien. Op overige dagen is het gemaal op afspraak te bezichtigen als de vrijwilligers aanwezig zijn. Meer weten? Ga naar de website.

Museum gemaal De Hoogte in Nieuwolda

Lange tijd verloor Oldambt de ongelijke strijd tegen het water. Na de windmolens kwamen in de negentiende eeuw de stoomgemalen. In Nieuwolda maalde tussen 1892 en 1920 De Hoogte op stoom. Daarna kreeg het gemaal een elektrische installatie. Na een periode van verval werd het gemaal opnieuw opgebouwd en voorzien van een Bronsmotor. Wil je zien hoe het gemaal indertijd werkte? Kom dan naar museum gemaal De Hoogte.
Meer weten? Ga naar de website www.museumgemaaldehoogte.nl

Vestingmuseum in Bad Nieuweschans

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (in 1628) liet de toenmalige stadhouder een vesting aanleggen, op een strategische plek bij de grens met Duitsland. Pas in 1870 werd de vesting opgeheven door de regering. In Vestingmuseum Nieuweschans komen nieuwsgierige bezoekers alles te weten over de historie van het bijzondere kuurdorpje, dat sinds 2009 Bad Nieuweschans heet. Je ziet opgegraven vondsten, oude foto's, kaarten en zelfs een maquette van de vesting rond 1825, inclusief gracht en wallen. Aanrader is een rondleiding door Bad Nieuweschans.
Meer weten? Ga naar website Vestingmuseum Nieuweschans www.vriendenvandenieuweschans.nl

Museum voor Oorlogshistorie 1940-1945 in Midwolda

In hartje Midwolda staat het Museum voor Oorlogshistorie 1940-1945. Je krijgt er een beeld van de Tweede Wereldoorlog vanaf de mobilisatie in 1939 tot de bevrijding in 1945. Alledaagse en minder voor de hand liggende spullen tonen hoe burgers en militairen de oorlog doorkwamen. Je ziet etalagefiguren met originele kleding en uitrusting, boeken, kranten, helmen, gebruiksvoorwerpen en persoonlijke documenten. Het oorlogsmuseum is klein, maar zeker een bezoekje waard.
Meer weten? Ga naar de website www.midwolda.nl/ohmuseum

Museum Slag bij Heiligerlee en Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee

Deze musea liggen tegenover elkaar in het centrum van Heiligerlee. Het is een aanrader om aan beide een bezoekje te brengen. In Museum Slag bij Heiligerlee ga je met een tijdcapsule terug naar de 16e eeuw, naar de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Met onder meer audiovisuele middelen ervaar je de voorbereidingen, de Slag bij Heiligerlee zelf en het einde van deze langdurige oorlog die uiteindelijk leidde tot de onafhankelijkheid van Nederland. 
Het Klokkengieterijmuseum in het geheel gerestaureerde voormalig fabriekspand dateert van 1862 en beschikt nog over het vroegere hart van het bedrijf, de gietkuil. Behalve de grote trots, een werkende speeltrommel met carillon en een 49-kloks Van Bergen carillon, beschikt het museum over veel klokken, torenuurwerken en brandspuiten.
Na een grondige vernieuwing zijn beide musea heropend in 2013.
Meer weten? Ga naar de website www.museaheiligerlee.nl

Museumboerderij Hermans Dijkstra

Een van de herenboerderijen is Boerderij Hermans Dijkstra in Midwolda, in 1858 gebouwd. Alleen al de aankomst daar is een belevenis. Loop of rijd daarom extra langzaam de lange, door lindebomen geflankeerde oprijlaan op. Ernaast ligt een in zijn oorspronkelijke staat teruggebrachte Engelse Slingertuin. Pas in 1994 verdween, met het overlijden van de laatste telg Pieter Reint, het geslacht Hermans Dijkstra uit de boerderij. In maart 2002 is de grondige restauratie van het pand voltooid. Sindsdien runnen Jan Bremmer
 en Christianne Linssen er hun Bed & Breakfast, restaurant en museum, die het leven en werken van het rijke herenboer uit 1900 verbeeldt. 
Meer informatie: www.boerderijhermansdijkstra.nl

Kinderwagenmuseum in Nieuwolda

Even buiten Nieuwolda, in een fraaie Oldambtster herenboerderij uit 1905, is het Kinderwagenmuseum gevestigd. Na de start met 32 kinderwagens, een pop en een antieke jurk, groeide de collectie gestaag. In de pronkkamers van het voorhuis en onder de kap van de enorme schuur, vind je nu een collectie van maar liefst 400 kinderwagens, poppenwagens en wiegen. Ook zie je babykleertjes, doopjurken, volwassenen kleding, speelgoed en babyverzorgingsartikelen. In een aparte vitrine liggen mutsjes, schoentjes en gebruiksvoorwerpen uit verre landen.
Meer weten? Ga naar de website www.kinderwagenmuseum.nl