Natuur

Natuur in Oldambt

Water. In en rond Blauwestad liggen geweldige meren en vaarten. Maar er is meer. Uren kun je struinen over dijken, door bossen en in historisch moeraslandschap. Je wandelt of fietst gemakkelijk van het ene natuurgebied naar het andere. Bijvoorbeeld van Oldambtmeer naar Ennemaborgh, Midwolderbos, Meerland, De Tjamme en Reiderwolde. 

Midwolderbos

Midwolderbos

Lekker struinen kun je in het bos achter de Ennemaborgh. In dit natuurlijke bosgebied groeien de bomen en de planten zo natuurlijk mogelijk. Dat betekent: geen gekap voor de houtteelt en dood hout blijft gewoon liggen. Konikspaarden grazen en er is een variatie aan wilde planten. Door de rijkdom aan kruidachtige planten, struiken en levende, maar ook dode bomen, leven in het Midwolderbos veel vogels. In de herfst vind je vele soorten paddenstoelen. Er zijn wandelroutes en het Groninger Landschap organiseert regelmatig excursies.
Meer weten? Kijk op de website van het Groninger Landschap! www.groningerlandschap.nl

Reiderwolde

Reiderwolde

Wat jarenlang een agrarisch gebied was, is samen met kunstenaars en de bevolking door een groepje boeren omgetoverd tot natuurgebied Reiderwolde. Aan de rand van Blauwestad vind je een natuurbegraafplaats en een rood uitkijktorentje met een amfitheater. In het najaar kun je – als ze rijp zijn – appels, bramen en peren plukken. Over de fiets- en wandelpaden kun je zelf Reiderwolde ontdekken. Extra leuk is het pontje waarmee je jezelf en je fiets naar de overkant van het water brengt. Tussen 1 mei en 1 oktober kun je je door een landschapsgids laten rondleiden in het natuurgebied.
Bel voor meer informatie en aanmelding met 06-40997008. Kijk ook op de site www.reiderwolde.nl

Schapen

Oldambt heeft een eigen schaapskudde. Zij houden het gras in de natuurgebieden kort, maar ook in het Winschoter stadspark, Heiligerlee, Scheemda en Blauwestad. De 250 schapen verhuizen regelmatig van plek. De dieren zijn door hun dikke vacht goed bestand tegen de kou en ze lopen dan ook in de winter lekker buiten.
Meer informatie? Kijk op de website www.stadskudde.nl

Hondshalstermeer

Te midden van boomgaarden en grote herenboerderijen ligt het idyllische Hondshalstermeer. Dit meer, ten westen van Nieuwolda, wordt omgeven door een mooi fietspad. Op de oevers en eilandjes broeden tientallen soorten water- en moerasvogels. In het voor- en najaar is het Hondshalstermeer een belangrijk gebied voor trekvogels. Wie het gebied ín wil trekken, is aangewezen op de kano. Bijvoorbeeld aanwezig bij camping Charlestonin Nieuwolda.

Meerland

In het natuurgebied bij Meerland, vlakbij Blauwestad, ligt het laatste hoogveen van de provincie Groningen. Je vindt er een jong loofbos, grasland en een schaapskooi van het Groninger Landschap. De naam verwijst naar het voormalige Huiningameer. Na de inpoldering ontstond Meerland. Het natuurgebied is alleen onder leiding van een gids toegankelijk. 

Oldambtmeer

Oldambtmeer

In het uitgestrekte natuurgebied rond Blauwestad wonen (water)vogels, reeën en hazen. Het Oldambtmeer heeft een oppervlakte van acht vierkante kilometer, ongeveer even groot als het Sneekermeer. Voor 2005, toen Koningin Beatrix de kraan opendraaide, was het meer nog landbouwgrond. Nu kun je er varen, zwemmen, vissen of lekker op het terras genieten van het schitterende uitzicht.

Dollard

Dollard

Op de grens tussen Nederland en Duitsland komen zoet en zout water bij elkaar. De getijdenrivier Eems mondt hier uit in de Waddenzee. In het fascinerende landschap leven planten, vogels, vissen en andere dieren die nergens anders in de Waddenzee voorkomen. Vanaf de dijk zie je hoe water en land bij elkaar komen, hoe de kwelder regelmatig onder water staat. Extra bijzonder is een wandeling vanaf Nieuwe Statenzijl naar de buitendijkse vogelkijkhut, De Kiekkaaste. Wel een verrekijker meenemen! Je ontdekt hier talloze broed- en trekvogels.

Tjamme

Tjamme

In de Tjamme - tussen Beerta en Finsterwolde – loop je tussen de Schotse Hooglanders. Trekvogels rusten hier uit op hun doorreis en ook reeën voelen zich thuis. De uitkijktoren is een kunstwerk en heet 'Herinnering aan een plek, een beeld voor een bos'. Vanuit het hartje van de Tjamme heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Door het gebied loopt het Dorpsommetje, een wandeling van 6,5 kilometer om en door Finsterwolde.
Download hier de route: Ommetje Finsterwolde

Tusschenwegen

Een van de jongste natuurgebieden is Tusschenwegen, ten zuiden van Winschoten, aan het riviertje de Peekel Aa. In tijden van wateroverlast fungeert Tusschenwegen als waterberging. Vandaar dat gekozen is voor veel open water en plas-draszones. Vier konikpaarden lopen vrij rond.
 Ze zijn van nature schuw en zullen mensen met rust laten, mits ze niet gevoerd worden. Aan de noordkant ligt een waterkunstwerk in de vorm van ‘natte ogen’. Het zijn twee naast elkaar gelegen vijvers, die door hoogteverschil in elkaar overstromen.

Bos op Houwingaham

Het Bos op Houwingaham ligt ten zuiden van Bad Nieuweschans. Het is genoemd naar het dorpje Houwingaham dat zo’n vijf eeuwen geleden in de Dollard verdween. Behalve bos zijn er stroken met plasdras en moerasvegetatie. Het noordelijk deel van het gebied doet – als dat nodig is - dienst als noodwaterberging.