Rozenfestival Winschoten

Rozenfestival Winschoten op 1 en 2 juli 2017

50 jaar Rosarium Winschoten

In 2017 bestaat het Rosarium 50 jaar en dat wordt gevierd! Het weekend van 1 en 2 juli is het Rosarium het decor van niet alleen de jaarlijkse Groenmarkt, maar ook is er een foodplein, een cultuurplein, een kinderplein en een muziekpodium. En dat is nog niet alles… Van mei t/m september is het ‘Jaar van de Roos’. In deze periode sieren kunstobjecten het Rosarium, werkt kunstenaar Luc Leenknegt met leerlingen van OBS de Noordkaap en CBS de Lichtboei aan een prachtige versiering voor het Rozenfestival en worden er foto’s geëxposeerd van 24 Rozenfestival-ambassadeurs.

Koningin Máxima op bezoek in Rosarium

Koningin Máxima op bezoek in Rosarium

Voorafgaand aan het Rozenfestival kwam Hare Majesteit Koningin Máxima op 13 juni naar Winschoten om een landelijk symposium in het Rosarium bij te wonen. Ter ere van het 50-jarig bestaan van het Rosarium onthulde en doopte ze, met bronwater uit Bad Nieuweschans, een nieuwe roos die haar naam draagt: Koningin Máxima. De roos is vanaf nu permanent te bewonderen in vak 117.
Foto © Flip Slik

Bekijk hier een kort videoverslag van het bezoek.

Groenmarkt

Groenmarkt

De jaarlijkse Groenmarkt is de basis van dit 2-daagse festival. Dit evenement is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de grootste terugkerende publiekstrekkende evenementen in Winschoten met jaarlijks rond de 3000 bezoekers. Elk jaar verkopen zo’n 70 standhouders hun waren, allen gerelateerd aan bloemen, planten, tuinmeubilair en overige artikelen voor in de tuin.

Foodplein

Foodplein

Voor lekkere en bijzondere hapjes kun je terecht op het Foodplein. Lokale horeca-ondernemers en foodtrucks uit heel Nederland zetten hun beste beentje voor om de heerlijkste gerechten te bereiden. Op een dekentje tussen de rozenperken genieten van bijvoorbeeld een indische saté, een ambachtelijke vlaai, vietnamese pistolet of een wokschotel. Wie wil dat nu niet?

Muziekpodium

Muziekpodium

Op het muziekpodium treden o.a. Erwin de Vries en Sproakwotter op. Erwin de Vries, op en top Groninger, treedt al meer dan 20 jaar op met zijn Groningstalige liedjes. Sproakwotter scoort met zijn Groningstalige raps hoge ogen. Naast deze twee bekende namen zijn er optredens van De Troebadoers (Alex Vissering, Edwin Jongedijk en Jan Henk de Groot), Wia Buze, Siemon Haaima, Soulsation en Roy & Sanne Keiserie. Ook muziekvereniging Nieuw Leven uit Winschoten krijgt een plek op het podium. 

Kinderplein

Kinderplein

Ook aan de jongsten onder ons is gedacht. Springen op een spingkussen, een schot in de roos gooien op een reuze dartbord, enorme bellen blazen, roosjes vouwen van ballonnen, bloemenhandjes knutselen, en noem maar op. Ouders genieten van een grote verscheidenheid aan optredens en lekkernijen op het foodplein, terwijl kinderen zich uitleven op het Kinderplein. Genieten toch?

Cultuurplein

Cultuurplein

Goochelen, goede trucs met een voetbal, acrogym, of een mooie gitaarsolo, zomaar een greep uit het aanbod op het Cultuurplein. Het Cultuurplein is bedoeld voor jong talent dat vol passie zijn/haar favoriete bezigheid laat zien.
Ook zijn er dichters die hun meest aansprekende gedicht aan het publiek overbrengen.

Rosarium Winschoten

Rosarium Winschoten

Het Rosarium is een proeftuin voor rozen en werkt mee aan het keuren en ontwikkelen van goede rozensoorten. In totaal zijn er in het Rosarium in Winschoten circa twintigduizend rozen te zien van 320 verschillende rassen. Bijna tachtig procent van de wereldproductie van rozenonderstammen wordt in de regio Winschoten gekweekt.

Sponsoring

Openingstijden Rozenfestival

Zaterdag 1 juli 2017 10.00 - 18.00 uur
Zondag 2 juli 2017 12.00 - 17.00 uur

Gratis toegang!

Locatie: Rosarium in stadspark Winschoten,
bereikbaar vanaf de Mr. D.U. Stikkerlaan.
De parkeerplaatsen worden met borden aangegeven.

Programma

Jaar van de Roos

Van april t/m september

Naast het 2-daagse Rozenfestival wordt in het zomerseizoen (april t/m september) ook het Jaar van de Roos georganiseerd met de volgende activiteiten:

Ambassadeurs Rosarium

De hond Bella Rosa, iemand van dagbesteding De Hondsroos, vrouwen met roos in hun naam en andere rozenliefhebbers zijn benoemd tot ambassadeur van het Rosarium in Winschoten.

Ter gelegenheid van het vijftig-jarig jubileum van de rozentuin zijn 24 ambassadeurs benoemd die een band hebben met rozen en/of het Rosarium. Onder de ambassadeurs zijn vrouwen en meisjes met roos in hun naam, een hond en een baby. Ook doen vijf mannen mee, die op een andere manier een band met de roos hebben.

De ambassadeurs zijn gefotografeerd door vijf fotografen. De uitvergrote foto's komen vanaf half juni op een unieke plek in het Rosarium te hangen met een tekst over hun persoonlijke band met het Rosarium.

Openluchtgalerie 'A Rose is a Rose'

Diverse kunstenaars uit Oldambt en omstreken maken een kunstwerk, met ook hier het thema 'Roos', en exposeren deze tijdens de Openluchtgalerie. De beelden worden tijdens het Jaar van de Roos in het Rosarium tentoongesteld en worden daarnaast ook te koop aangeboden aan publiek. 
De organisatie van de Openluchtgalerie is in handen van Peter Meijer van Galerie Waarkunst. De beelden zijn vanaf 12 mei te zien in het Rosarium.

Scholenproject

Kunstenaar Luc Leenknegt heeft in samenwerking met OBS De Noordkaap en CBS De Lichtboei uit Oostwold een mooie aankleding gemaakt voor het Rozenfestival. De versiering bestaat uit tien houten palen van vijf meter hoog waaraan doornen zijn bevestigd. Bovenop de palen pronkt een houten roos. Tussen de houten ‘rozenpalen’ hangen door de leerlingen gemaakte vlaggetjes. 

Deel deze pagina