Struinen in Tuinen

Struinen in Tuinen

Deze tweedaagse T(R)IP leidt je langs en door prachtige particuliere tuinen in Oldambt. De 6 geselecteerde tuinen die voor bezoekers toegankelijk zijn, zijn zo mooi dat je er het beste een weekend voor kunt uittrekken.

Boek je tuinbezoeken op tijd. Voor een bezoek aan de meeste tuinen moet namelijk wel even een afspraak gemaakt worden.

Dag 1 - Wubsbos, Rosarium en Jan Wilde een Tuin

In het zuidelijk deel van Oldambt, in de omgeving van Winschoten, bezoek je het Wubsbos, Rosarium Winschoten en Jan Wilde een Tuin in Westerlee.

Wubsbos 
Deze bostuin met een hoogteverschil van circa 5 meter ligt in het Maintebos, aan de rand van het centrum van Winschoten. In het vroege voorjaar bloeien de stinzeplanten en bloembollen. De beplanting is natuurlijk en nonchalant. Er zijn verrassende hoekjes en de tuin sluit aan de rand mooi aan bij het bos. Door het hoogteverschil en de ligging ademt deze tuin een bijzondere sfeer.

Rosarium Winschoten
In het Rosarium – tref je meer dan 300 rozenvariëteiten in alle mogelijke kleuren, bloeiwijzen en vormen. Het Rosarium is onderdeel van het 70 ha grote Stadspark in Winschoten.
Altijd open zonder afspraak.

Jan Wilde een Tuin
De Wilde Tuin is deels een bostuin met schaduwplanten, een elfenbos met de meest uiteenlopende elfenbloemen (Epimediums). Ook is er een uitbundige siertuin vol kleur, een natuurlijke vijver en een kruidentuin. Door het hoogteverschil krijg je iedere keer een andere kijk op de tuin. Een organisch vormgegeven tuinhuisje is de plek voor koffie of thee en voor het bekijken van kunstwerken. Kijk ook even door het raam en geniet van het  prachtige Groningse boerenland.

Dag 2 - Tuinfleur, Mensinga-Bruins en De Witte Wolk

In het noordelijk deel van Oldambt liggen de slingertuinen. Vooral de tuinen aan de Goldhoorn (tussen Finsterwolde en Oostwold) en aan de doorgaande weg door Oostwold en Midwolda zijn indrukwekkend.
Deze tweede dag breng je een bezoek aan Tuinfleur in Oostwold, Tuin Mensinga-Bruins in Oostwold en De Witte Wolk in Nieuw-Scheemda.

Tuinfleur
Als je aan komt rijden, zie je voor het huis een rode tuin. De achtertuin is verrassend smal en enorm diep. Maar liefst 3 kilometer beukenhagen vormt de omheining. Het is de eigenaren gelukt om tien  tuinkamers in te richten met ondermeer een beeldentuin, een hagentuin, een hostatuin met meer dan 600 verschillende hosta's en een rariteitentuin met bijzondere schaduwplanten.  Achter in de tuin heb je op het verhoogde terras uitzicht op het Oldambtmeer.  Combineer het bezoek met een wandeling op de dijk en een lunch, maak vooraf wel een afspraak.

Tuin H.J. Mensinga-Bruins
Deze slingertuin aan de Goldhoorn biedt een prachtig reliëf met majestueuze bomen, een waterpartij en slingerende grindpaden. De in landschapsstijl aangelegde achtertuin bestaat uit een gazon, omzoomd door royale borders.

De Witte Wolk
De besloten en tevens weidse tuin grenst aan korenvelden. Als je wandelt over de paden tussen hoge bomen met verrassende doorkijkjes ervaar je niet alleen stilte en rust, maar zie je ook de speelse levendigheid om je heen met ‘schuttingtaal’, kunst en keramiek van eigenaar Nirad zelf en een ommuurde vijver. Bijzonder zijn de  vrouwencirkel met circa 200 planten met vrouwennamen, omarmd door planten met mannennamen, en de 'wilde tuin'. Wil je blijven slapen? Dat kan. De Witte Wolk biedt ook Bed & Breakfast.

Kijk ook op www.hettuinpadop.nl

Open Tuinen Oldambt

Adressen

Wubsbos
St. Vitusholt 86 - Winschoten
0597 - 420896

Rosarium Winschoten
Parkeerplaats Mr. D.U. Stikkerlaan - Winschoten

Jan Wilde een Tuin
Ontsluitingsweg 7 - Westerlee
0597 - 414462

Tuinfleur
Nieuweweg 34 - Oostwold
0597 - 551383

Tuin H.J. Mensinga-Bruins
Goldhoorn 14 - Oostwold
0597 - 551395

De Witte Wolk
Hamrikkerweg 132 - Nieuw Scheemda
0598 - 446406

Dag 1 - Suggesties voor lunch en diner


Cafetaria Maintebos
Sint Vitusholt 135 - Winschoten
(bij Wubsbos)

Bij ons in 't Noorden
Hoofdweg 22 - Westerlee
(koffie/thee en belegde broodjes)

Rozenpaviljoen in het Rosarium
(lunch en diner)

Restaurant 't Heerehuys
Hoofdweg 67 - Westerlee

Dag 2

Café Twee Oldambten
Klinkerstraat 1 - Oostwold

Koetshuys Ennemaborgh
Hoofdweg 96 - Midwolda

Pannenkoekenhuis 'd Olle Smidse
Hoofdweg 115 -  Midwolda

Schnitzelwereld Gasterij Smits
Hoofdweg 170 - Midwolda

Eetcafé De Brug
B.K. Bosmaplein 2 - Nieuwolda

Overnachtingsuggesties

B&B De Witte Wolk
Hamrikkerweg 132 - Nieuw-Scheemda
0598 - 446406

B&B Hermans Dijkstra
Reinste Abdenaweg 1 - Midwolda
0597 - 593738

B&B Moushouk
Huningaweg 1 - Oostwold
0597 - 671916

B&B Boerema
Oostereinde 29 - Winschoten
0597 - 563207

Hotel Resort Landgoed Westerlee
Hoofdweg 67 - Westerlee
0597 - 433082

Deel deze pagina